Nyheter Organisasjon

To identiteter – én kropp: Om å være skeiv og transplantert

Hva skjer når to sterke identiteter møtes i én og samme kropp – en som har fått et nytt organ, og en som er skeiv?

For noen handler det om å leve med vissheten om at kroppen er både gitt og gjengitt. For andre handler det om å finne trygghet i helsevesenet – ikke bare som pasient, men som hele mennesket. Å være transplantert og skeiv betyr ofte å stå i skjæringspunktet mellom helse og identitet, medisinsk sårbarhet og sosial styrke.

I helsevesenet kan det være små detaljer som avgjør om du føler deg velkommen: Hvordan snakker personalet til deg? Inkluderes partneren din naturlig? Er det rom for å være åpen – uten at det blir en stor sak? Mange skeive pasienter rapporterer om gode erfaringer, men også om situasjoner hvor de vurderer å skjule deler av seg selv. I en fase der tillit er avgjørende, er det å bli møtt som den man er, viktigere enn noen gang.

Det finnes lite norsk forskning på denne gruppen, men internasjonalt begynner fagmiljøer å interessere seg for hvordan det oppleves å være både skeiv og alvorlig syk – og hvordan minoritetsstress kan påvirke både psykisk og fysisk helse. Noen rapporterer at det er lettere å snakke om sykdom enn om kjærlighet. Andre opplever at det å være synlig skeiv skaper ekstra trygghet for andre i samme situasjon.

Men én ting går ofte igjen: Samholdet. Enten det er i pasientgrupper, i Pride-markeringer eller i små øyeblikk i hverdagen, finnes det styrke i å møte noen som forstår både medisinske begreper og skeive referanser. Å være transplantert og skeiv er ikke bare en utfordring – det er også en kraftfull påminnelse om at mangfold finnes i alle rom, også på sykehuset.

Når vi snakker om likeverd og helse, må vi også snakke om mangfold. Det handler om mer enn pronomen og partnerskap – det handler om liv, kjærlighet og organer som fortsetter å slå, uansett hvem du elsker.

Juni er en måned for mangfold, en måned for å markere inkludering og respekt – og en måned vi i LNT med stolthet bør trykke til vårt bryst. For vi vet at helhetlig helse ikke bare handler om medisiner, men også om trygghet, fellesskap og friheten til å være seg selv.

LNT er for alle nyresyke og transplanterte. Uansett legning, kjønnsidentitet eller bakgrunn – hos oss skal alle oppleve tilhørighet og likeverd.

Recommended Posts

Aktiviteter Nyheter

🌿 Bli med til idylliske Son

– kystluft, søppelplukk og lunsj med utsikt! 🚤 LNT Oslo og Akershus inviterer til en sosial og meningsfull dagstur til vakre Son, en perle ved Oslofjorden kjent for sin maritime sjarm, gallerier, kyststier og rolige atmosfære. Vi reiser sammen med båt fra Aker brygge og nyter en gåtur i naturskjønne omgivelser, mens vi gjør en innsats for miljøet […]

Fylkesleder