Pårørendekonferansen i Kongsberg
Et verdifullt møte om pårørendes rolle og behov
I starten av november, nærmere bestemt 8.–9. november, gikk den inspirerende Pårørendekonferansen av stabelen på Quality Grand Hotel i Kongsberg. Bergstaden viste seg fra sin beste side, kledd i praktfulle høstfarger, og skapte en varm og inkluderende ramme for deltakerne. Konferansen, arrangert i samarbeid mellom FFO Viken, FFO Vestfold og Telemark, og Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP) Buskerud, samlet deltakere for å belyse og styrke rollen til pårørende i ulike livssituasjoner.
Pårørendes roller og utfordringer
Gjennom foredrag og innlegg fra ulike aktører, ble det satt fokus på det brede spekteret av pårørendes roller. Vi ble påminnet om hvordan vi alle, på et eller annet tidspunkt, er pårørende til noen – enten det gjelder foreldre, barn, søsken, familie eller venner.
Konferansen åpnet med velkomstord fra Øvre Eikers ordfører Adrian Tollefsen, som understreket betydningen av å sette pårørendes perspektiver på agendaen. Deretter tok Toril Krogsund, leder i LPP Buskerud, ordet og fremhevet hvordan organisasjonen jobber for å gi pårørende støtte og en sterkere stemme i helsevesenet. LPP er en viktig aktør som jobber for å forbedre tilbud og rettigheter for pårørende til mennesker med psykiske lidelser. Mer informasjon om LPPs arbeid finner du her.
Dypdykk i erfaringer og tilbud
På første dag delte Eline Grelland Røkholt fra organisasjonen Løvemammaene sitt sterke innlegg om det å være søsken til alvorlig syke barn. Hennes perspektiver rørte mange og satte fokus på hvordan søsken ofte blir glemt i møtet med sykdom og krise. Løvemammaene er en interesseorganisasjon som jobber for barns rettigheter og pårørendes situasjon. Du kan lese mer om deres arbeid her.
Videre fikk vi innblikk i arbeidet ved Manifestsenteret, som tilbyr behandlings- og støttetilbud til pårørende og deres familier. Elisabeth Holmen Winsnes og Ann Sofie Straith presenterte hvordan deres tilbud kan bidra til bedre mestring i hverdagen for familier i utfordrende livssituasjoner.
Dagen ble avrundet med underholdning fra koret Sølvstrupene, som med sine rørende fremføringer skapte en magisk stemning.
Etikk, krisehåndtering og rettspsykiatri
Andre dag startet med et innlegg av Hege Merethe Hagen fra Responssenteret Kongsberg, som fortalte om hvordan senteret jobber med akutte livskriser. Dette satte søkelys på viktigheten av rask hjelp og støtte i vanskelige situasjoner. Responssenteret tilbyr blant annet samtaler og veiledning til personer som står i kriser. Les mer om deres tilbud her.
Et annet høydepunkt var foredraget av Randi Rosenqvist, en anerkjent rettspsykiater med lang erfaring innen kriminalomsorg. Hennes innlegg belyste utfordringer ved å balansere psykisk helse og kriminalomsorg, og hvordan vi kan ivareta mennesker på begge sider av loven. Mer informasjon om hennes arbeid og bakgrunn finner du her.
Samarbeid mellom sterke aktører
FFO, som sto bak arrangementet sammen med LPP Buskerud, er en paraplyorganisasjon som representerer over 80 organisasjoner innen funksjonshemmedes rettigheter og interesser. Deres arbeid er avgjørende for å sikre at pårørendes stemmer blir hørt og at rettighetene til dem de er pårørende til blir ivaretatt. Les mer om FFOs arbeid her.
En opplevelse som satte spor
Konferansen ga verdifulle innblikk i hvordan vi som samfunn bedre kan støtte pårørende. Gjennom deling av erfaringer, presentasjon av tiltak og inspirerende foredrag, ble deltakerne rustet med kunnskap og verktøy for å håndtere pårørenderollen på en sterkere og mer bærekraftig måte. Med dette som utgangspunkt, håper vi at slike initiativer fortsetter å sette pårørendes viktige bidrag i fokus.