
Når sykling og dialyse går hånd i hånd
Tirsdag 20. mai var jeg så heldig å få delta på en temakveld arrangert av LNT Buskerud på Ringerike Gjestegård. Temaet for kvelden var fysisk aktivitet under dialyse og pasientmedvirkning – og jeg dro hjem inspirert, rørt og full av ny innsikt.
Allerede ved ankomst kjente jeg på den gode stemningen. En blanding av medlemmer, fagpersoner og likepersoner hadde funnet veien til gjestegården i Hønefoss, og praten gikk lett rundt bordene. Vi ble ønsket velkommen av arrangøren, og det ble servert deilige smørbrød og wienerbrød som satte tonen for en uformell, men viktig kveld.
En reise mot Bodø – fra sengen på dialyseavdelingen

Første del av kvelden ble ledet av Marianne Zierenberg, sykepleier og prosjektleder for et helt unikt sykkelprosjekt ved Ringerike sykehus. Hun fortalte om hvordan pasientene ved dialyseavdelingen gjennomførte en virtuell sykkeltur til Bodø – på sengesykler under selve behandlingen. Prosjektet, kalt Tour de Bodø, ble mulig takket være en bevilgning fra LNT Buskerud, som sørget for at avdelingen fikk kjøpt inn sengesykkel.
Det var hyggelig å høre om hvordan pasientene syklet i etapper under behandlingene, og hvordan hver milepæl – som da de “ankom” nye steder i Norge – ble markert med feiringer som vaffelservering og god stemning. Da de alle sammen “nådde” moloen i Bodø, ble det delt ut medaljer og diplomer til deltakerne. Det var en kraftfull påminnelse om at mestring og fellesskap kan skapes, selv i en behandlingsstol.
Tilbakemeldingene fra pasientene var sterke. Flere fortalte at de fikk bedre blodsirkulasjon, mindre smerter og at de følte seg mindre slitne etter behandling. Mange nevnte at tiden under dialyseoppholdet gikk mye raskere når de fikk mulighet til å være i aktivitet. En pasient uttalte at «man blir støl, og det føles faktisk godt – som om kroppen våkner litt igjen.»
Enkelt forklart, men aldri enkelt – om dialyse og valg
Etterpå tok Tonje Christine Waagbø Strat, spesialsykepleier i dialyse ved Ringerike sykehus, oss med gjennom en grundig og forståelig gjennomgang av dialysebehandling. Hun forklarte forskjellen mellom hemodialyse og peritonealdialyse, med fordeler og ulemper ved begge behandlingsformer. Jeg satte stor pris på hvor balansert og pasientnært hun la det frem.
Hun understreket hvor viktig det er at pasientene får være med å velge sin behandlingsform gjennom samvalg – en modell der helsepersonell og pasient sammen tar avgjørelser. Mange av oss vet hvor komplekse og inngripende disse behandlingene er, og det å få oppleve respekt og medbestemmelse gjør en stor forskjell.
Tonje delte også nyttig informasjon om feriedialyse og hvilke rettigheter man har både i og utenfor EU/EØS. Det var tydelig at mange i salen fikk svar på spørsmål de har båret på lenge – og kanskje mot til å stille noen nye.
Et fellesskap på tvers av fylker
Som fylkesleder i LNT Oslo og Akershus ble jeg stolt og glad av å se hvordan LNT Buskerud legger til rette for slike kvelder. Dette er frivillighet og fagformidling på sitt beste. Jeg reiste hjem med faglig påfyll, nye kontakter og en enda større tro på at fysisk og psykisk helse henger sammen – også for dialysepasienter.
Takk til LNT Buskerud som tok meg imot, foredragsholderne og alle som bidro til å gjøre kvelden så lærerik og meningsfull. Og ja – smørbrødene og wienerbrødene? De var akkurat like gode som samtalene.

