Kortreist fysisk aktivitet – hele kroppen

Tekst og bilder er utarbeidet av LNT Nordland, og godkjenning for gjenbruk er innhentet. Noen justering av tekst er gjort.

I tillegg har jeg lagt med en kjapp, effektiv og gøyal styrkeøkt for hele kroppen! Hva er bedre en treningsøkt med raggsokker?

GLIDENDE UTFALL

Sett den ene foten på lesten, og skyv samme ben bakover så langt du føler du har kontroll. Bruk så det fremre benet du står på til å presse deg tilbake i stående. Det bakre benet kan også hjelpe til med å skyve tilbake til stående. 

Denne er god for balanse og koordinasjon, og styrker viktige muskler som hjelper oss oppover og bortover, og støttemuskler nå når vi skal «balansere» på glatta (men broddene er kjekke å ha, likevel).

SUPERMANN MED SOKK

Utførelse: Stå på alle fire. Hvis det er tungt for knær, legg en pute under. Krum litt i bekkenet (eller tenk at du drar halen mellom bena» for å aktivere kraften fra magemusklene. Skyv den ene armen ut så langt du greier. Press hånden ned i gulvet og dra tilbake. Bytt arm og utfør på samme vis. Rumpe og mage skal være «påskrudd» hele tiden. Denne øvelsen er god for kjernemusklene, korsryggen og skuldrene.

ENGLER I SNØEN 

Ligg med armene ut til siden. Hvis bevegeligheten i skuldrene ikke tillater det, legg armene ned langs hoftene men fremdeles med håndryggen mot gulvet.  Trykk albuer og hendene mot gulvet og før armene langs gulvet opp og ned.  Hvis skuldrene dine ikke tillater bevegelse, press mot gulvet og hold noen sekunder. Denne øvelsen er god for musklene i øvre del av rygg og nakke samt skuldrene. 

SETELØFT MED UTOVERFØRING AV BEN

Legg en lest under hver for ryggliggende. Trykk føttene med kraft fra helene ned i gulvet og løft sete så høyt du kan. Hold denne posisjonen mens du skyver et ben ut, press det strake benet ned i gulvet og dra tilbake. Denne kan «lugge» litt i bakside lår men det går seg til når musklene blir sterkere. Hvis du av ulike grunner ikke kan føre benet ut i strekk, kan du holde posisjonen eller jobbe med sete opp og ned. Bra for alle musklene på baksiden; korsrygg, rumpe, bakside lår. Og når jobben er gjort, kan vi sette oss med godfølelsen i kroppen og noe varmt i koppen, godt inn under teppet og nyte lyden av ruskevær og fyr i peisen.