Kortreist fysisk aktivitet

Tekst og bilder er utarbeidet av LNT Nordland, og godkjenning for gjenbruk er innhentet. Noen justering av tekst er gjort.

Hvorfor har vi så stort fokus på fysisk aktivitet i LNT?

Transplanterte, uavhengig av organ, og nyrepasienter i dialysebehandling er en gruppe som behøver målrettede tiltak innen fysisk aktivitet. For denne gruppen er dette særdeles viktig å trene – både som forebyggende, men også som rehabiliterende tiltak etter transplantasjon.

Fylkeslaget LNT Nordland (LNT N) presenterer i dette heftet i samarbeid med Naprapat Aina Bye, noen kortreiste og enkle øvelser som kan gjøres i stua, på kjøkkenet, i dialysestolen eller like gjerne på verandaen. 

Du velger selv tid og sted for øvelsene. 

I jobben som Naprapat engasjerer jeg meg for at alle uansett utgangspunkt skal kjenne på hva de kan gjøre, og ikke på begrensningene. Det handler ofte om å tenke enkelt. Tenk at det kan gjøres på under 5 minutter! Mange bekker små, lykke til!
Aina Bye, Naprapat i nord
www.naprapatinord.no

Tren hele kroppen på 5 minutt!

Trening og fysisk aktivitet fører mye godt med seg.  Noen av de mange faktorene vi påvirker er sterkere immunforsvar, smertelindring, forebygger diabetes 2, opprettholder funksjon slik at vi er i stand til å utføre daglige gjøremål, og sist, men ikke minst er det bra for godt humør, velvære, kreativitet, søvn og minnet!

Her får du mange fine øvelser som til sammen trener hele kroppen. Uten utstyr, kun ved hjelp av egen kroppsvekt! Hver av de er svært effektive, med store og mange muskler i en og samme øvelse. 

Du kan velge å gjøre én eller alle, og akkurat så mange eller få repetisjoner som du ønsker. 
Eksempel 1:    10 repetisjoner pr øvelse, 1 runde
Eksempel 2:    10 sekunder pr øvelse, 1 runde
Eksempel 3:    Ha som mål å gjennomføre minst fire øvelser, spredt ut over dagen.

5 ulike “program”

Kortreist fysisk aktivitet – inne
Kortreist fysisk aktivitet – hele kroppen
Kortreist fysisk aktivitet – ute
Kortreist fysisk aktivitet – partrening
Kortreist fysisk aktivitet – treningsstudio
Kortreist fysisk aktivitet – på vinteren

Vi unngår gjerne aktivitet som gjør vondt. Sener og ledd trenger belastning for å få næring. Det er derfor vanskelig å vite når man bør “kjøre over smerten” og når man skal bremse. Du kan sammenligne et ledd med en svamp. La oss ta knærne som et eksempel. Når du legger belastning på benet og leddet, trykkes leddvæsken ut av leddet. Når du slipper belastningen opp, suges væsken tilbake til leddet. I mellomtiden har væsken vært “ute i periferien” og henter næring som leddet trenger for å trives og fungere best mulig. Senene bøyes og tøyes når vi bruker musklene, det opprettholder elastisitet og gjør oss mer rustet mot skader og begrensninger i bevegelse. Sterke muskler støtter også leddene. Bedre balanse får du også “med på kjøpet”!

Alt som skjer i kroppen er i konstant bevegelse, det er normalt at man kan kjenne litt “her og der” fra tid til annen. Alle former for forandring påvirker oss; Overganger fra vinter til vår fordi vi kommer oss mer ut på tur i marka, eller fra høst til vinter når vi begynner å gå på glatta – vi forandrer ganglaget. Det finnes mange eksempler, men kort sagt er det mer av noe eller mindre av noe. MEN, kroppen tilpasser seg aktivitet og belastning når vi utfordrer den. I alt for mange tilfeller gjør vi derfor motsatt av det muskler, sener og ledd egentlig trenger. Gi deg selv og kroppen din tid, bygg deg opp sakte men sikkert.

God trening!
Hilsen Aina