Dialyse Nyheter Nyresyk

Kort om livet som dialysepasient

Fylkesleder 

Bidrag til denne artikkelen er fra dialysepasienter i LNT Oslo og Akershus, og AI-generert tekst.

Å leve som dialysepasient er en utfordring som krever tilpasning, tålmodighet og styrke. Dialyse er en livsviktig behandling for personer med nyresvikt, og det finnes to hovedtyper: hemodialyse og peritonealdialyse. Begge metodene har som mål å erstatte nyrenes funksjon med hensyn til å fjerne avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet, samt å opprettholde balansen av elektrolytter og andre nødvendige kjemikalier.

For de som venter på en nyretransplantasjon, representerer dialysen et nødvendig, men ofte belastende mellomstadium. Ventetiden på en ny nyre kan variere fra noen måneder til flere år, avhengig av en rekke faktorer som blodtype, vevstype, og pasientens generelle helse. Under denne perioden er dialysebehandling avgjørende for å holde pasientene i live og så friske som mulig. Behandlingene er tidkrevende, og mange må tilbringe flere timer, tre til fem ganger i uken, koblet til en dialysemaskin. Dette kan ha en betydelig innvirkning på dagliglivet, inkludert arbeid, fritidsaktiviteter, og familieliv. Mange dialysepasienter beskriver en følelse av isolasjon og tap av frihet, da deres tidsplan i stor grad styres av behandlingsprogrammet.

Erfaringene til dialysepasienter varierer, men mange opplever fysiske utfordringer som tretthet, muskelkramper, lavt blodtrykk, og infeksjonsrisiko. En pasient, John, forteller om hvordan dialysebehandlingene gjør ham utmattet, men samtidig gir ham håp om en fremtidig transplantasjon. Han beskriver de mentale og emosjonelle påkjenningene ved å leve i uvisshet, men også den støtten han får fra familie og helsepersonell, som er uvurderlig i denne krevende perioden.

For de som ikke kan få ny nyre av ulike årsaker, enten det er på grunn av medisinske kontraindikasjoner eller mangel på en kompatibel donor, er dialyse en livslang nødvendighet. Disse pasientene må forberede seg på et liv hvor dialyse er en permanent del av hverdagen. Det kan være en stor psykisk belastning å vite at man aldri vil kunne avslutte behandlingen. For noen pasienter kan det å akseptere denne virkeligheten være en lang og vanskelig prosess. Det krever ofte en betydelig mental tilpasning å innse at dialyse er en livslang behandling.

Sarah, en pasient som har vært på dialyse i over ti år, beskriver hvordan hun har funnet måter å leve et meningsfylt liv på til tross for sine helseutfordringer. Hun har tilpasset seg et strengt behandlingsregime, og fokuserer på hva hun kan gjøre i stedet for hva hun ikke kan. Sarah forteller om viktigheten av å finne en balanse mellom behandlingene og å opprettholde en så normal hverdag som mulig. Hun har engasjert seg i ulike hobbyer og aktiviteter som gir henne glede og mening.

Uavhengig av om man venter på en transplantasjon eller må leve med dialyse resten av livet, er støtten fra familie, venner og helsepersonell avgjørende. Mange pasienter finner også styrke i å dele sine erfaringer med andre i samme situasjon, enten gjennom støttegrupper eller sosiale medier. Disse fellesskapene kan gi en følelse av tilhørighet og forståelse som er uvurderlig.

Likepersonstjenesten er et viktig alternativ for denne pasientgruppen og vil stille opp når behov. Tjenesten kan kontaktes enten via helsepersonell på dialyseavdelingene, eller via vår leder for Likepersonstjenesten som nås på e-post: likeperson@lntosloakershus.no.

Livet som dialysepasient er krevende, men med riktig støtte og tilpasning kan mange oppnå en god livskvalitet. Det krever en kontinuerlig innsats for å opprettholde fysisk og mental helse, men mange pasienter viser en bemerkelsesverdig motstandskraft og evne til å tilpasse seg sin nye virkelighet. Deres historier er et vitnesbyrd om menneskelig styrke og utholdenhet i møte med alvorlige helseutfordringer.

Recommended Posts

Årsmøte Nyheter Organisasjon

FFO Akershus stiftet; En ny start for lokalt samarbeid og inkludering

Lørdag 16. november 2024 ble det skrevet historie for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) da det ekstraordinære årsmøtet for FFO Viken fant sted på Thon Hotel Opera i Oslo. Dette møtet markerte både avslutningen på FFO Viken som en samlende enhet og starten på en ny organisasjonsstruktur med separate fylkesledd i Akershus, Buskerud og Østfold. For våre […]

Fylkesleder 
Aktiviteter Likepersonstjenesten Nyheter Organisasjon Styret

Likepersonene i sentrum: Julelunsj med fellesskap og takknemlighet

23. november samlet vi årets gjeng til julelunsj på Fjøla restaurant, Østbanehallen i Oslo. Med 20 deltakere til stede, var dette en hyggelig og minneverdig anledning for både likepersonene styret og valgkomitéen i LNT Oslo og Akershus. Revisorene våre var også invitert men det passet dessverre ikke. Dette tar fylkeslederen på sin kappe da invitasjonen […]

Fylkesleder