Likepersonstjenesten Nyheter

Fremgang i Likepersonstjenesten – Vi vokser, men trenger flere frivillige!

Fylkesleder 

Likepersonstjenesten i Oslo og Akershus har gjennomgått en utfordrende periode etter pandemien, men med nyrekrutterte frivillige og spennende prosjekter på gang, er vi godt på vei mot å styrke vårt tilbud til pasienter og pårørende. Les mer om statusen for tjenesten, våre mål og hvordan du kan bidra.


Likepersonstjenesten er et av de mest sentrale tilbudene LNT har for våre medlemmer og pasienter som er nyresyke og/eller transplanterte. Vårt mål er å gi støtte og veiledning gjennom frivillige som selv har erfaring med sykdom eller transplantasjon, og dermed kan gi verdifull innsikt og støtte til andre i samme situasjon.

Krav for å bli likeperson i LNT:
  • Medlemskap i LNT og være en ambassadør for foreningen.
  • Må ha vært dialysepasient, nyre-, lever- eller pancreastransplantert, donor eller pårørende, og bør være fylt 18 år.
  • Gjennomført grunnkurs i likepersonsarbeid, som arrangeres av LNT.
  • Grunnkurset må oppdateres hvert 10. år.
  • Må være rehabilitert følelsesmessig, slik at man kan være til stede for andre uten å bli påvirket av egne erfaringer.
  • Må signere taushetsløfte og bære legitimasjon fra LNT når man er i tjeneste.
Utfordringer etter pandemien

Pandemien førte til en stor pause i all aktivitet knyttet til likepersonstjenesten, og flere likepersoner sluttet av ulike årsaker, særlig på grunn av alder og sykdom. Dette har ført til at vi ikke har hatt nok frivillige til å dekke alle de avdelingene som etterspør tjenesten. Etterspørselen er nå større enn det vi klarer å dekke, og derfor har rekruttering av nye likepersoner vært et av satsingsområdene våre i 2024. Vi har aktivt søkt frivillige gjennom arrangementer, nettsider og sosiale medier, og nå begynner vi å se positive resultater.

Status per 18. september 2024

Helgen 7.–8. september arrangerte vi et likepersonskurs der 9 nye frivillige deltok. Det betyr at vi nå har 23 likepersoner i vårt fylkeslag, fordelt på levertransplanterte, nyretransplanterte, pårørende, donorer og nyresyke. Disse frivillige skal fordeles på de ulike avdelingene vi har ansvar for, og vi er fornøyde med framgangen, men det er fortsatt behov for flere frivillige.

Dialyseavdelingene

Vi har fortsatt et stort behov for flere likepersoner som kan besøke dialyseavdelingene på Ahus, Ullevål, Lovisenberg og Bærum sykehus. Det er allerede noen frivillige på Ahus og Ullevål, og vi har nettopp fått i gang besøk på Bærum og Lovisenberg. Dette er en god start, men vi trenger flere frivillige til å dekke behovet.

Rikshospitalet

Rikshospitalet, som er det eneste sykehuset i Norge som utfører transplantasjonskirurgi, tar imot pasienter fra hele landet. Oslo og Akershus fylkeslag har ansvaret for likepersonstjenesten her. Vi har nå nok likepersoner som kan besøke pasientene på Rikshospitalet annenhver tirsdag kveld.  Det er gledelig.

Etter innspill fra medlemmer og leger, har vi utviklet nye flotte brosjyrer og informasjonsmateriell. Dette skal vi samarbeid med TX-avdelingen få delt ut til pasientene på Rikshospitalet.

I sommer testet vi et prøveprosjekt i samarbeid med Nordland fylkeslag, der vi delte ut toalettmapper med nødvendige produkter til pasientene. Etter evaluering med TX-avdelingen har vi kommet frem til at en drikkeflaske med LNT-logo vil være en mer praktisk gave for pasientene, da væskeinntak er svært viktig under oppholdet. Vi ønsker å samarbeide med andre fylkeslag for å finansiere disse gavene til pasientene på Rikshospitalet.

I tillegg er det et ønske at vi i LNT kan bistå med å ordne gaver, i form av tegnesaker o.l. til barn som pårørende.

Sykehushotellet

De pasientene som kommer langveisfra for å få en nyretransplantasjon, blir overført på sykehushotellet etter en tid på Rikshospitalet. De blir overført dit, da de fortsatt trenger daglig oppfølging med blodprøver og diverse undersøkelser på Rikshospitalet, og derfor ikke kan reise hjem enda. Pga ombygging og utbygging på Rikshospitalet, er sykehushotellet flyttet. Per i dag er det på MediInn i Oslo sentrum. Vi er i gang med planleggingen av å ha en likepersonstjeneste der også. Lavterskel, med litt quiz og brettspill, med mulighet for samtaler med likepersoner. Forventet oppstart 1.1.25.

LPT-mappe

Inspirert av Nordland fylkeslag har vi i sommer utarbeidet en egen likepersonsmappe. Denne mappen fungerer som et verktøy for våre likepersoner, og inneholder informasjon om LNT, kontaktinformasjon, retningslinjer, innmeldingsskjema, reiseregningsskjema og veiledning om forventet atferd.

Uniformering

For å gjøre våre likepersoner lett gjenkjennelige i tjeneste, ønsker vi at alle skal være uniformert. I tillegg til legitimasjonsskilt, planlegger vi å utstyre våre likepersoner med en pakke som inneholder sekk, vest, hoodie, t-skjorte, drikkeflaske og likepersonsmappe.

Tjenesten vår er viktig for pasientene, og vi jobber kontinuerlig med å sikre at vi har nok frivillige til å møte etterspørselen. Takk til alle som bidrar!

Recommended Posts

Nyheter Organisasjon Styret

Bruker- og erfaringskonferanse, og Helsekonferanse på Kongsberg

I slutten av september deltok fylkeslederen på to konferanser arrangert av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), som samlet brukerrepresentanter fra mange ulike organisasjoner for å dele erfaringer, kunnskap og fremme samarbeid mellom ulike aktører innen helse og brukerrepresentasjon. Deltakerne kom fra organisasjoner som Blindeforbundet, Mental Helse, Autismeforeningen, LHL og flere andre. Bruker- og erfaringskonferanse Den første konferansen […]

Fylkesleder