
FFO Akershus 2025: Inkludering i praksis

FFO Akershus samlet til årsmøte og seminar: Fokus på inkludering og felles retning
Lørdag 15. mars 2025 møttes medlemsorganisasjonene i FFO Akershus til årsmøte og seminar på Clarion Hotel Oslo. Dette var det første årsmøtet etter oppløsningen av Viken, og markerte starten på en ny organisering og et forsterket regionalt fokus i fylket.
Dagen startet med en varm velkomst fra styreleder Tariq Eide, før Nooshin Zaery, leder for Vestland innvandrerråd, tok ordet med et sterkt og tankevekkende innlegg om rekruttering av mennesker med flerkulturell bakgrunn til frivilligheten. Hun belyste hvorfor det fortsatt er krevende å få til reell inkludering i frivillig arbeid. Språkbarrierer, ukjenthet med dugnadskultur og skepsis til ubetalt arbeid ble fremhevet som sentrale utfordringer. Hun delte også erfaringer fra situasjoner der tolketjenester ikke skaper trygghet, fordi enkelte opplever at tolkene ikke formidler deres synspunkter på en god måte.
Etter pausen tok Ellen Damhaug Scheel fra FFOs hovedstyre og Hanne Witsø fra sekretariatet oss gjennom de viktigste sakene FFO står i nå. Deretter presenterte Hege Ramm fra NRK TV-aksjonen planene for årets innsamlingsaksjon, som går til Atlas-alliansen. Midlene skal bidra til å bedre livet for mennesker med funksjonsnedsettelse som lever i krig og fattigdom. FFO er én av flere aktører bak stiftelsen, og støtter opp om aksjonen både nasjonalt og regionalt.
Ny handlingsplan og nytt styre: Klare prioriteringer for 2025
Seminaret gikk så over i årsmøte, hvor en viktig del av programmet var vedtak av handlingsplan for 2025. Den vedtatte planen legger opp til et bredt og målrettet arbeid for å sikre likestilling og medvirkning for personer med funksjonsnedsettelse og kronisk sykdom. Planen bygger på FN-konvensjonene og FFOs nasjonale strategi, og har tre strategiske hovedmål: et universelt utformet samfunn, mulighet til mestring og deltakelse, samt reell medbestemmelse.
FFO Akershus skal styrke det interessepolitiske arbeidet med særlig fokus på arbeid og beredskap. Arbeid er valgt som aksjonssak, og det skal arrangeres valgdebatt i forbindelse med stortingsvalget. I tillegg skal organisasjonen følge opp saker fra medlemsorganisasjonene både på fylkes- og kommunenivå, og vurdere hvordan det interessepolitiske arbeidet best kan organiseres.
Brukermedvirkning står sentralt i planen, med mål om å rekruttere flere brukerrepresentanter – spesielt personer med minoritetsbakgrunn. Det skal tilbys kurs, erfaringskonferanser og faglig påfyll, og FFO Akershus skal bidra til å styrke samarbeidet i helseregion Sør-Øst gjennom blant annet samlinger og dialogmøter. Oppfølgingen av kommune-FFO-ene i Lillestrøm og Lørenskog fortsetter, og det legges til rette for samarbeid og gjensidig deltakelse i arrangementer. I kommuner uten kommune-FFO skjer dialogen gjennom rådene.
Av møteplasser og aktiviteter planlegges det webinarer, kurs, konferanser og medlemsseminar. Valgdebatt, årsmøte og innsats i TV-aksjonen 2025 (Atlas-alliansen) står også på programmet. Kommunikasjon er en viktig del av strategien, og FFO Akershus vil bruke sosiale medier aktivt, bidra med innlegg i pressen og oppdatere egne nettsider. Deltakelse i nasjonale kampanjer er også en del av det planlagte kommunikasjonsarbeidet.
Sammenlignet med den reviderte versjonen er hovedforskjellen i den vedtatte handlingsplanen at det ble lagt til et nytt punkt under interessepolitisk arbeid: en tydelig formulering om at FFO skal jobbe aktivt for at mennesker med funksjonsnedsettelse ivaretas i beredskapsplaner, både nasjonalt og lokalt i fylket. Utover dette er dokumentene identiske i innhold og struktur. Den vedtatte planen bekrefter med andre ord de foreslåtte tiltakene og prioriteringene i den reviderte utgaven, men med en viktig presisering av beredskapsansvaret.
Videre ble styrehonorarer og budsjett for året godkjent, og et nytt styre valgt. Tariq Eide ble gjenvalgt som styreleder. Det ble også valgt nye varamedlemmer og en ny valgkomité.
Seminar og årsmøte ble en viktig møteplass for faglig påfyll, felles refleksjon og politisk retning. Det ble tydelig at FFO Akershus står støtt i sin ambisjon om å arbeide for et samfunn der alle – uavhengig av funksjonsevne, bakgrunn eller språk – får delta på like vilkår.