Bruker- og erfaringskonferanse, og Helsekonferanse på Kongsberg
I slutten av september deltok fylkeslederen på to konferanser arrangert av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), som samlet brukerrepresentanter fra mange ulike organisasjoner for å dele erfaringer, kunnskap og fremme samarbeid mellom ulike aktører innen helse og brukerrepresentasjon. Deltakerne kom fra organisasjoner som Blindeforbundet, Mental Helse, Autismeforeningen, LHL og flere andre.
Bruker- og erfaringskonferanse
Den første konferansen fokuserte på brukerrepresentasjon og medvirkning i helsevesenet. Et av høydepunktene var innlegget om CRPD (FN-konvensjonen om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne) ved Lilly-Ann Elvestad fra FFO. Dette innlegget satte søkelyset på hvordan internasjonale konvensjoner kan bidra til å styrke rettighetene til mennesker med funksjonsnedsettelser her i Norge.
Et annet viktig tema var Helse Sør-Øst sin regionale utviklingsplan 2040, som ble presentert av Knut Even Lindsjørn. Her ble det diskutert hvordan helsevesenet kan forbedre pasientopplevelser og sikre bærekraftige tjenester i fremtiden. Debatten som fulgte, ledet av Aslak Bonde, omhandlet hvordan rehabilitering har blitt nedprioritert, og hva som må til for å få den tilbake som en sentral del av helsetilbudet.
I tillegg til det formelle programmet, var det under frokoster, lunsjer og middager rikelig med muligheter for gode samtaler med mennesker i ulike livssituasjoner. Dette ga verdifulle perspektiver og personlig innsikt som beriket hele konferanseopplevelsen.
Helsekonferansen
Den andre konferansen tok for seg et bredere spekter av helseutfordringer. Stig Magne Evju Brekken ga et gripende innlegg om barn som pårørende, og hvordan barn påvirkes når noen i familien er syk. Dette er et viktig tema som ikke får nok oppmerksomhet, og Brekken belyste hvordan barn ofte kommer “under radaren” i slike situasjoner.
Et annet innlegg som vekket stor interesse, var diskusjonen rundt muligheten for å flytte mer behandling hjem til pasientene. Elen Høeg fra Health2B snakket om viktigheten av å skape gode samhandlingsverktøy som kan støtte dette skiftet. I en tid der helsetjenestene står overfor store bemanningsutfordringer, er teknologi og innovasjon sentralt for å sikre pasientenes velferd.
Også her ble konferansen beriket med gode samtaler under måltidene, hvor det var mulig å utveksle erfaringer med mennesker i ulike livssituasjoner. Disse uformelle møtene bidro til å styrke nettverket og gi inspirasjon til videre arbeid.
Oppsummering
Begge konferansene var svært givende, og det var inspirerende å høre fra så mange dyktige foredragsholdere og brukerrepresentanter. Temaene som ble tatt opp, fra barn som pårørende til rehabilitering og teknologiske løsninger i helsetjenesten, viser hvor bredt og viktig arbeidet som gjøres i FFO og tilknyttede organisasjoner er. Samtidig gav de uformelle samtalene under måltidene mulighet til å reflektere over utfordringer og løsninger i helsesektoren fra et menneskelig perspektiv.
PS – det var et fantastisk høstvær i Kongsberg