Nyheter

Barne–og familieleir på Værøy 5.-9. august

Fylkesleder 

Denne teksten og alle bildene er hentet fra LNT Nordland Nytt, med tillatelse for deling. Tekst er skrevet av Eva Helgesen, Gry Henæs, Mona Underdal-Loktu, Alisa Smerdova, Randi Andreassen og Sissel Lorentzen
Den aller første store opplevelsen på turen kom allerede på fergeturen over fjorden. God temperatur, sol hele veien og de vakreste omgivelsene man kan tenke seg. Drømmetur!

Er vi snart fremme?
Da forlater vi Bodø, og setter kurs for vakre Værøy – og sommerfuglene herjer i magen …

Nordland ei sen kveldsstund i august er ikke å forakte. Det lyset vi har fra tidlig mai, gjennom sommermånedene, og ut i september er helt spesielt, og hver måned har sin egen type lys.

2 heldige karer som fikk sitte i styrhuset på overfarten mellom Bodø og Værøy
Selv på lekerommet var det dekning…
Første frokosten i lag
Skrivestue

En ettermiddag var satt av til å lage bursdagskort til venner og familie. Det ble klippet og limt, fargelagt og klistret på de fineste pynteting. Det manglet absolutt ingenting av hjerter, stjerner, blomster og sommerfugler, glitter, tusjer og fargerike teipruller og smiles. En kreativ og artig ettermiddag!
På RIB-tur rundt i Værøy-regionen med styrmann og vert Terje Andreassen.

På RIB-tur rundt i Værøy-regionen med styrmann og vert Terje Andreassen.

Terje Andreassen var styrmann og viste oss rundt og fortalte oss om øyas historie.

Uttrykket RIB er en forkortelse for «Rigid Inflatable Boats» Som kan omsettes til «stive oppblåsbare gummibåter».
RIB-turen var både oppdagende og spennende.

Tirsdagen fikk vi oss en skikkelig fin båttur med ribben til Terje. Barna syns det var stor stas med fart på vannet – kanskje ikke fult så spennende å duppe ved vakre Puinnsand hvor Terje fortalte om huler med hulemalerier høyt oppe i fjellveggen. Puinnsand er tilgjengelig kun med båt og ligger høyt på listen over verdens vakreste strender.

De yngste fant ‘frihetsgudinnen’ stående helt alene, men det gjorde de noe med. Og minnefoto skal man jo også ha med hjem. Det finnes 3 utgaver av frihetsgudinnen i Norge i følge Wikipedia, men denne på Værøy er ikke nevnt. Så da vet vi at det skal være 4!

Torsdag fikk vi komme å se på en unik samling av gamle og flotte amerikanske biler, mopeder og motorsykler, skilt, hatter og mye annet amerikansk stæsj. Utenfor stod ingen ringere enn selveste Frihetsgudinnen! Etterpå gikk turen til en gammel kolonialhandel. Det var dessverre ikke åpent der, men vi kikket ivrig inn gjennom vinduene og kunne konstatere at den var velfylt av varer.

På Sørland ligger dagens kirke fra 1939
Værøy Fyr — oppusset i 2019

På Værøy er det to kirker. Kirken er mest kjent for den vakre altertavlen fra 1999, som vi fikk komme inn og beskue. Altertavlen er malt av den nordnorske kunstneren Karl Erik Harr og har en blanding av kristne og lokale motiver. Morsomme tunger mener at Erling Braut Haaland må ha stått modell for Jesusfiguren selv om han ikke var født enda …

Stranda

Bading og soling er en av de gode mulighetene. Er man tur, ja så er man …

Stranda vi besøkte på Værøy var som et lite paradis. Den hvite sanden strekker seg mot havet, hvor bølgene forsiktig skyller innover. Barna lekte i det klare vannet som holder en forfriskende 17 grader. Til og med noen voksne tok noen svømmetak. Bak stranden reiser massive fjell seg, som vakre, naturlige voktere av dette fredfulle stedet. Store kampesteiner ligger spredt utover stranden og videre ut i havet, som de har blitt plassert der av tiden selv. Med 24 grader i luften og strålende sol, griller Randi og Terje pølser, mens praten går mellom alle sammen. Krokettspillet pågår i bakgrunnen, og latter fyller luften.

På en stein – i Nord-Atlanteren …
Som å gå barføtt på våt mel …

På nordsiden av øya ligger Værøy gamle kirke som ble bygd i Kabelvåg i 1714, men flyttet til Værøy i 1799. Ved siden av den gamle kirken ligger den gamle prestegården fra 1898. Prestegården er flott restaurert med mulighet for overnatting både i hovedhuset og i husene på tunet. Vi var så heldige å bli oppvartet med deilig rikholdig koldtbord av Hege i hovedhuset på prestegården onsdag ettermiddag. Maten var upåklagelig for små og store.

Her er noen av ‘gjengen’ samlet på toppen av Værøy, med en del av øya bak til h. i bildet, og Vestfjorden i bakgrunnen.
Tørrfisken

Fiskemottaket til Terje var et fascinerende sted, hvor tradisjon og håndverk møtes i en duftende
symfoni. Da vi kom inn i lokalene, og opp på «loftet» ble vi møtt av synet av over 120 tonn med tørrfisk som lå til lagring, en imponerende mengde som vitner om hardt arbeid og dedikasjon. Lukten var noe spesiell, skarp og salt, og selv om noen av barna syntes den var ubehagelig, visste vi at denne fisken blir til noe nydelig på middagsbordet – eller bare knaske på som snacks.

Terje og Randi tok oss med gjennom hele prosessen, fra det øyeblikket fisken kom inn, til den var ferdig behandlet og klar for å henges opp. Hvert steg ble levende forklart av Terje, med en glød i stemmen som bare kommer av ekte lidenskap.

Det var spesielt rørende å se barnebarnet stolt viste frem fiskemottaket, der hun forklarte med
et bredt og stolt smil hvordan hun kuttet av torsketunger. Selv om lukten kunne være overveldende for noen, var det artig å oppleve, og Terjes og Randis fortellinger gjorde besøket til noe helt unikt.

Historien om ørnhusene på Værøy

11 «Ørnhus»
Værøyfolks mest spesielle sport var «å sitte på ørnehus» og fange ørn – med hendene. Beskrevet blant annet av italienske reisende på 1600•tallet. Dette om huset var i bruk til 1972. Ørnefangsten foreglkk kun i desember måned og var mer en sport enn en jakt selv om del ble betalt «skuddpremie» på 2 kr pr ørn. Tidligere fanget man ørn på grunn av den skaden ørna gjorde på utgangersauene om vinteren. Ett enkelt år ble det utbetalt skuddpremie for 252 ørn. Ørnhus finnes flere steder på Værøy.

På vei ned har vi stoppet ved det restaurerte ørnefangerhuset. De eldste ungdommene krøp inn i hullet for å kjenne på følelsen hvordan det var å være der nede og vente på ørn.

Sommerfesten

Værøyværingene må være kjent for sin gjestfrihet. Ikke bare fikk vi omvisning på øya, men vi ble også invitert på sommerfest for barn og unge.
Vi møtte opp ved skateparken hvor det ble satt opp stasjoner med basseng og vannpistoler, hårfarging og manikyr, lek og musikk. Ingen fikk gå fra festen uten å få maling i håret, og neglelakk var populært både blant jentene og guttene.
Voksne gikk for mer tryggere valg – å få glitter i håret, bortsett fra vår reiseleder som valgte Smurfestilen.

Takk for oss
Eva og en «pasient» …
Med sommerfugler og lett skrekkblandet fryd

Som om ikke alle dagene på Værøy allerede hadde vært fullspekket av inntrykk, så ble det hele toppet av at fem barn og tre av oss voksne fikk gleden av å bli fraktet tilbake til fastlandet og Bodø med helikopter. En magisk opplevelse!

Tusen takk til Randi og Terje som var strålende vertskap under hele oppholdet, turen hadde ikke blitt den samme uten dem. Gleder meg allerede til å komme tilbake …

Recommended Posts

Årsmøte Nyheter Organisasjon

FFO Akershus stiftet; En ny start for lokalt samarbeid og inkludering

Lørdag 16. november 2024 ble det skrevet historie for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) da det ekstraordinære årsmøtet for FFO Viken fant sted på Thon Hotel Opera i Oslo. Dette møtet markerte både avslutningen på FFO Viken som en samlende enhet og starten på en ny organisasjonsstruktur med separate fylkesledd i Akershus, Buskerud og Østfold. For våre […]

Fylkesleder 
Aktiviteter Likepersonstjenesten Nyheter Organisasjon Styret

Likepersonene i sentrum: Julelunsj med fellesskap og takknemlighet

23. november samlet vi årets gjeng til julelunsj på Fjøla restaurant, Østbanehallen i Oslo. Med 20 deltakere til stede, var dette en hyggelig og minneverdig anledning for både likepersonene styret og valgkomitéen i LNT Oslo og Akershus. Revisorene våre var også invitert men det passet dessverre ikke. Dette tar fylkeslederen på sin kappe da invitasjonen […]

Fylkesleder